My Blog

Šta označavaju procesorska jezgra u računarima

Svaki moderni računar, bilo da je reč o vašem ličnom laptopu, pametnom telefonu ili supermoćnom serveru, oslanja se na procesorska jezgra kao srce svoje računarske moći. Dok često pretpostavljamo da su procesori samo „mozak“ računara, stvarnost je znatno kompleksnija. Procesorska jezgra u računarima su ključni elementi koji omogućavaju računarima da obavljaju zadatke, bilo da se radi o brzom proračunu, igranju najnovijih video igara ili multitaskingu na radnoj površini. Omladina vam danas otkriva fascinantni svet procesorskih jezgara. Razmotrićemo osnovne koncepte, evoluciju i razlike između fizičkih i logičkih jezgara. Otkrićemo kako multicore procesori i Hyper-Threading tehnologija utiču na performanse računara i zašto su postali standard u savremenim uređajima. Takođe ćemo se baviti izazovima i rešenjima u programiranju za više jezgara i baciti pogled u budućnost procesorskih jezgara. Da li ste spremni? Počinjemo!

Osnove procesorskog jezgra

Da bismo bolje razumeli procesorska jezgra, prvo treba da definišemo šta one zapravo predstavljaju. Procesorsko jezgro je centralni deo procesora (CPU – Central Processing Unit) koji je odgovoran za izvršavanje instrukcija i obavljanje računarskih operacija. To je mesto gde se dešavaju svi računarski proračuni, od jednostavnih matematičkih operacija do kompleksnih algoritama. Svako procesorsko jezgro može da obavlja različite vrste operacija, uključujući aritmetičke, logičke, i upravljačke zadatke. Sve te operacije omogućavaju računarima da izvršavaju različite zadatke, od otvaranja aplikacija i pregledanja interneta do kompajliranja softvera i renderovanja grafike. Ovo je jedna od stvari na koje trebate obratit pažnju prilikom kupovine računara. A možete pogledati i šta prosečan kupac traži prilikom kupovine laptopa u Srbiji.

Moderni uređaju koji sadrže procesorska jezgra

Procesorska jezgra osim u računarima nalaze se i u novijim tehnologijama, poput pametnih telefona i tableta.

Evolucija procesorskih jezgara

Procesorska jezgra nisu uvek bile onakva kakve ih danas poznajemo. Kroz istoriju računarstva, procesori su prošli kroz značajne promene i unapređenja. Raniji računari su imali samo jedno jezgro, ali sa napretkom tehnologije došlo je do pojave multicore procesora. Multicore procesori su procesori koji sadrže više od jednog jezgra na jednom čipu. Ovo je značajno unapredilo performanse računara, jer je omogućilo paralelno izvršavanje više zadataka. Na primer, dok jedno jezgro može da obrađuje podatke za web pregledač, drugo jezgro može da se bavi obradom video sadržaja, čime se omogućava brže i efikasnije korišćenje resursa računara.

Jedna od zanimljivosti je da je prvi računar, nazvan ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), nastao je tokom Drugog svetskog rata, 1945. godine. ENIAC je bio ogroman, skoro 30 tona težak, a imao je oko 17.000 elektronskih cevi. Iako ENIAC nije imao procesorsko jezgro u modernom smislu, mogao je izvršavati računarske zadatke brže od ljudi. Prvo pravo procesorsko jezgro, kao što ga danas znamo, pojavilo se sa razvojem mikroprocesora 1971. godine kada je Intel predstavio prvi čip sa centralnom procesorskom jedinicom.

Fizička vs. Logička procesorska jezgra u računarima

Svaki moderni računar, bilo da se radi o ličnom računaru, radnoj stanici ili serveru, oslanja se na procesorske jezgre kako bi izvršavao različite zadatke. Razumevanje razlike između fizičkih i logičkih procesorskih jezgara ključno je za optimizaciju performansi i efikasnost računarstva.

 • Fizička procesorska jezgra su stvarna, fizički odvojena jedinjenja na procesorskom čipu. Svako fizičko jezgro ima svoje resurse, uključujući registre, izvršne jedinice i keš memoriju. To znači da svako fizičko jezgro može samostalno obavljati računske zadatke. Broj fizičkih jezgara u procesoru određuje koliko istovremenih niti ili procesa procesor može da rukuje.
 • Logička procesorska jezgra su virtuelne jedinice koje se koriste da poboljšaju iskorišćenje resursa. Kroz tehnologije kao što je Hyper-Threading (u Intel procesorima), svako fizičko jezgro može se ponašati kao dva logička jezgra. Ovo omogućava bolje iskorišćenje resursa procesora i izvršavanje više niti istovremeno, što može poboljšati ukupne performanse sistema u situacijama sa multitaskingom i zadacima koji koriste malo resursa.
Fizičke komponente u računarima

Da biste razumeli procesorska jezgra u računarima, morate razumeti razliku između fizičkih i logičkih komponenti.

Multicore procesori

Multicore procesori su postali standard u savremenim računarima i uređajima. Umesto da se oslanjaju samo na jedno jezgro, ovi procesori imaju više jezgara na jednom čipu. Ovo donosi niz prednosti, uključujući brže izvršavanje višenitnih aplikacija, bolje performanse u video igrama i veću sposobnost multitaskinga. Primeri uređaja koji koriste multicore procesore su pametni telefoni, tableti, laptopovi i desktop računari. Zahvaljujući multicore tehnologiji, ovi uređaji mogu da rade glatko i efikasno čak i kada se izvode zahtevni zadaci kao što su video montaža ili 3D renderovanje.

Hyper-Threading tehnologija

Hyper-Threading (HT) tehnologija je još jedan ključni koncept kada su u pitanju procesorska jezgra. HT tehnologija omogućava fizičkim jezgrima da simuliraju prisustvo dodatnih logičkih jezgara. Na primer, četiri fizička jezgra sa HT tehnologijom mogu se ponašati kao osam logičkih jezgara. Ovo je posebno korisno u situacijama gde se izvršava više niti, jer omogućava procesoru da bolje rasporedi zadatke i efikasnije iskoristi resurse. Međutim, važno je napomenuti da logička jezgra nisu isto što i fizička jezgra i da performanse mogu varirati u zavisnosti od vrste zadatka.

Primena procesorskih jezgara

Procesorska jezgra imaju široku primenu u svetu računarstva. Od običnih svakodnevnih zadataka kao što su surfovanje internetom i pisanje dokumenata, do zahtevnih naučnih proračuna i kompleksnih video igara, procesorske jezgre su ključne za obavljanje različitih zadataka. Recimo, prilikom igranja video igre, jedno jezgro može biti zaduženo za fiziku igre, dok drugo radi na obradi zvuka i grafike. Ovo omogućava igrama da budu fluidne i da pruže bolje iskustvo korisnicima. Slično tome, u svetu biznisa, proces.

A za vas smo izdvojili i listu sa top 10 računara (ili mikroprocesora) sa jakim procesorskim jezgrima:

 • AMD Ryzen 9 5950X
 • Intel Core i9-11900K
 • AMD Ryzen 9 5900X
 • Intel Core i7-11700K
 • AMD Ryzen 7 5800X
 • Intel Core i5-11600K
 • Apple M1
 • AMD Ryzen 5 5600X
 • Intel Core i9-10900K
 • AMD Ryzen Threadripper 3990X
Stari računari

Unapređenjem vašeg starog računara možete dobiti potpuno novi uređaj.

Ova lista odražava stanje tržišta procesora tokom prethodnih godina, a situacija se može promeniti sa lansiranjem novih modela. Pre nego što se odlučite za kupovinu, preporučujemo vam da proverite najnovije recenzije i rangiranja kako biste pronašli najbolju opciju za vaše potrebe. A takođe, prirpemite se za nove tehnologije koje dolaze!

Odaberite pravi računar za vaše potrebe!

Razumevanje procesorskih jezgara je ključno za optimizaciju performansi računara. Fizička i logička jezgra igraju vitalnu ulogu u tome kako računar obavlja zadatke, od brzine u igrama do efikasnosti u multitaskingu. Bez obzira na to koji računar imate, ili planirate kupovinu novog ključno je razumeti za šta služe procesorska jezgra u računarima. Dodatkom više jezgara ili nadogradnjom procesora, možete poboljšati njegovu sposobnost da rukuje savremenim aplikacijama i zadacima. Pažljivo balansiranje između fizičkih i logičkih jezgara može da bude ključno za postizanje optimalnih performansi. S pravim razumevanjem procesorskih jezgara, možete da starom računaru podarite novi život.

adminŠta označavaju procesorska jezgra u računarima

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *