My Blog

Kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus?

Studije su došle do oprečnih zaključaka kao odgovor na pitanje kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus. Tvrdi se da je prekomerno oslanjanje na tehnologiju skratilo naš raspon pažnje sa dvanaest minuta na pet minuta. S druge strane, neki akademici su izrazili sumnju u validnost takvih tvrdnji. Navodi se da naš raspon pažnje zavisi od zadataka koje preduzimamo, što znači da je ideja o „prosečnom rasponu pažnje“ prilično veštačka i besmislena. Stoga se čini da nema definitivnog zaključka o tome da li nam je tehnologija zaista skratila raspon pažnje. Ako želite da se upoznate sa pravom tehnologijom, pogledajte sajt omladina.

Kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus?

Moglo bi se tvrditi da je trenutno zadovoljstvo koje dobijamo korišćenjem naših uređaja iskrivilo našu percepciju vremena. Naši mozgovi su obučeni da očekuju skoro trenutne rezultate, očekivanje koje se ne može dosledno ispuniti kada postajemo sve više međusobno povezani i stoga zavisni od postupaka drugih. Pored toga, važno je da zaštite svoje uređaje od sajber napada. 

Laptop u mraku

Kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus?

Uticaj je sproveden ciljano na Vas

Kompanije su se nadmetale za našu pažnju putem digitalnog marketinga. Dok ispijate kafu, pregledate oglase i reklame. Samo se potrudite da naučite kako očistiti espresso aparat od kamenca. Veb lokacije su pretrpane reklamama koje su postale smelije, veće i šarenije. Pogled na comic sans u Word dokumentu je prilično dosadan u poređenju i često je teško preći sa stimulativnog sadržaja na društvenim mrežama na crno-bele stranice udžbenika. Teško je ublažiti problem gubljenja fokusa kada smo okruženi obaveštenjima i ažuriranjima, ali postoje neke jednostavne mere koje mogu pomoći: Možete doneti ličnu odluku o tome da li je potrebno izvršiti bilo kakve promene, a zatim možete postaviti realne, merljive ciljeve.

Detoksikacija od društvenih mreža

Tipično rešenje, ali ono koje bi zaista moglo imati pozitivan uticaj. Na mrežama možete naučiti bukvalno sve, od peglanja na paru pa do težih stvari. Jednostavno isključite telefon na nekoliko sati i zamenite vreme koje biste proveli pred ekranom alternativnim aktivnostima koje bi mogle da obogate. Umesto da skrolujete po ekranu nekontrolisani broj sati, uštedite vreme tako što ćete dodeliti određena vremena tokom dana kada možete da koristite društvene medije kako želite.

Gledajte duže video zapise ili čitajte duže postove

Radeći ovo, moći ćete da istrajete kada se bavite sadržajem za koji je potrebno duže vreme za varenje. Zbog toga ćete se navići da se fokusirate na određeni komad tokom dužeg vremenskog perioda. Posebno je teško ograničiti vreme ispred ekrana kada je mnogo aktivnosti premešteno na mrežu, ali je moguće koristiti tehnologiju na konstruktivniji način kako bismo sprečili da se previše ometamo.

Posebno je teško deci

Da li ste primetili da je vašem detetu teško da mirno sedi ili se fokusira na neku aktivnost za decu, bilo kod kuće ili u školi? A možda on ili ona brzo skoči na računar ili igra na iPhone-u, a takođe se prebacuje između televizijskih programa. Da li ste kod svoje starije dece primetili da su im ocene možda pale ili da se muče sa ispunjavanjem domaćih zadataka? Čini se da naša deca nisu tako dobra u koncentraciji kao što se sećamo da su bila u njihovim godinama. I nažalost, kao odrasli, doživljavamo istu stvar. Ipak, današnji svet se znatno razlikuje od onog u kome smo odrasli.

Poboljšajte fokus deteta

Ako izgleda da vaše dete ima problema sa fokusiranjem ili završavanjem jednostavnih zadataka bez ometanja, možda se pitate da li vaše dete ima smetnje u učenju kao što je ADHD.

  • Prirodno je da budete zabrinuti kada vidite da se vaše dete bori sa fokusom i pažnjom to su neki od načina kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus .
  • Pre nego što prebrzo donosite zaključke, odvojite malo vremena da ispitate okruženje svog deteta.
  • Ograničite vreme koje dozvoljavate svojoj deci da budu na telefonu i/ili gledaju gadžete i naučite kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus

Možda deo krivice leži i u Vama

Naravno, DS ili iPad Mini mogu zauzeti mesto dobre bebisiterice na umereno vreme, ali ništa ne može da zameni sposobnost deteta da stvara, bavi se izmišljanjem, izmišljanjem, pažljivim fokusiranjem na jedan zadatak ili jednostavno samo trčite napolje i pokrenite prirodne endorfine tela. Konačno, vreme koje dete provede na svom gedžetu može biti vreme koje vam nedostaje da se povežete i pomognete sposobnosti vašeg deteta da planira, organizuje i sprovede novi projekat ili ideju.

Dete koje nosi VR naočare

Deci je lako odvući pažnju tehnologijom

Pratite „vreme za ekran“

Koliko vremena vaše dete provodi na pametnom telefonu, gledajući TV, igrajući se na računaru ili Plaistation-u? Ovi ekrani su preopterećeni informacijama, pokretom, bojom i hiperstimulacijom. Postavite stroga dnevna vremenska ograničenja, kao što je 30-45 minuta dnevno, nakon što se uradi domaći zadatak. Kada dostignu svoj limit, a vi ste dostupni, provedite vreme sa svojim detetom. Pokušajte zajedno da čitate knjigu, slikate, šetate, pečete/kuvate, igrate društvene igre/sport ili im pomognete da pronađu hobi za koji bi mogli da budu zainteresovani.

Trenirajte mozak

Podelite zadatke vašeg deteta na manje delove kojima je lakše upravljati i nagradite ih za uspešno izvršenje tih zadataka. Vremenom, izvršenje zadatka postaje sama nagrada, i oni nauče radosti da budu zaokupljeni radeći nešto u čemu uživaju.

Opustite um

Naučite ih opuštanju i dubokom disanju kako biste povećali fokus i kontrolu uma. Kada rade domaći, pokušajte da puštaju tihu muziku u pozadini pri maloj jačini kako biste pomogli njihovom mozgu da nauči da se fokusira. Obojica biste takođe mogli da se bavite svesnošću dok se bavite svakodnevnim aktivnostima, namerno fokusirajući svoju pažnju zajedno na svoje zadatke.

Učinite spavaću sobu sigurnom zonom za stimulaciju

Mnogi tinejdžeri spavaju dok šalju poruke na svojim telefonima, što uzrokuje nedostatak sna i umor. Čvrst san je jedna od najboljih stvari za poboljšanje pažnje i fokusa. Iznesite televizor, kompjuter i pametni telefon iz spavaće sobe. Odredite striktno vreme za svoje dete da se smiri i pomozite mu tako što ćete smanjiti nivo buke, prigušiti svetla i obavljati opuštajuće aktivnosti.

Računar na stolu

Postoje mnoge aktivnosti osim računara koje možete sprovoditi sa detetom

Učite odloženo zadovoljstvo

Danas deca žele trenutna zadovoljstva, a kada ih ne dobiju, gube fokus, pažnju i postaju nestrpljivi. Odloženo zadovoljstvo je životna veština. Ona će Vašem detetu pomoći da istraje i ostane fokusirano na ciljeve za koje se povratak ne doživljava odmah. To je suštinska sposobnost koja će pomoći vašem detetu/tinejdžeru da postigne uspeh u svom životu. Identifikujte sa svojim detetom i kratkoročne i dugoročne ciljeve i ohrabrite ga da radi na tome. Dajte im izbor da imaju manje nagrade ranije ili veće kasnije. Naučite ih kako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus zbog svoje dece.

adminKako tehnologija utiče na našu koncentraciju i fokus?

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *