My Blog

Kako odabrati pravi laptop za svoje potrebe?

Kako odabrati pravi laptop za svoje potrebe? Laptopovi su dovoljno laki da ih nosite sa sobom, ali dovoljno moćni za pokretanje zahtevnih aplikacija. Laptoptovi su najbolje sredstvo za ozbiljan posao ili igru bez obzira da li ste kod kuće, na putu ili u učionici na fakultetu. Iz tih razloga, sastavili smo liste najboljih poslovnih laptopova i najboljih laptop računara za koledž, a da ne spominjemo naše najbolje laptopove za većinu korisnika. Sajt omladina ima još zanimljivih saveta iz ove oblasti.

Kako odabrati pravi laptop za svoje potrebe?

Tableti i pametni telefoni su uvek popularni. Ipak, većina ljudi shvata da kada su u pitanju zadaci kao što su proizvodnja video zapisa ili kucanje istraživačkog rada ili igranje igrica, sve to samo bolje funkcioniše na laptopu. Pa kako znate šta da tražite u laptopu? Pa, sastavili smo ovaj vodič za kupovinu laptopa da bismo vam pomogli da odgovorite na to pitanje. A kada jednom odaberete uređaj za sebe, naučite kako zaštititi svoje uređaje od sajber napada. 

Laptop na stolu

Kako odabrati pravi laptop za svoje potrebe?

Izaberite platformu: Windows 11 naspram macOS u odnosu na Chrome OS?

U zavisnosti od Vaših potreba, ovo bi mogao biti može biti izazovno pitanje na koje treba odgovoriti. Svakako nije lak izbor, pogotovo ako nemate nikakvu postojeću lojalnost platformi ili specifičnom softveru koji vam je potreban. Evo kratkog pregleda snaga i slabosti svake platforme koji će vam pomoći da odlučite. Laptop računari najčešće imaju jedan od tri operativna sistema: acOS (samo za MacBook), Windows ili Chrome OS. Dok odmarate od rada na laptopu, naučite kako očistiti espresso aparat od kamenca. 

Windows je najbolji?

Windows 11 je najfleksibilniji operativni sistem i radi na mnogo više modela laptopa nego macOS ili Chrome. Windows prenosivi računari se kreću od ispod 150 dolara do nekoliko hiljada dolara. Oni nude širok spektar funkcija od preko čitača otiska prsta, preko ekrana osetljivih na dodir do dvostrukih grafičkih čipova. To je kao kada pokušavate da objasnite prednost koju ima peglanje na paru u odnosu na druge pegle. Windows 11 je najnovija verzija Microsoftovog vodećeg operativnog sistema i pruža brojna poboljšanja u odnosu na Windows 10. To uključuje novu Microsoft Store, revidirani interfejs i zgodne funkcije kao što je Snap View.

Windows ima brojne prednosti

Od svog lansiranja u oktobru 2021, Windows 11 je takođe dodao niz poboljšanja. Neke od njih uključuju sesije fokusa i režim Ne ometaj. Ažuriranje sistema je takođe došlo sa značajnim poboljšanjima performansi i optimizacije baterije. Prenosni računari sa operativnim sistemom Windows 11 su odlični za istraživače, studente i poslovne korisnike. Uz to i dalje su jedini laptopovi za igre koje bi neko trebalo da uzme u obzir.

Apple ima svojih prednosti

Sa druge strane, MacBook računari dolaze sa Apple-ovim najnovijim operativnim sistemom za desktop računare, macOS Ventura. Ovaj operativni sistem nudi sličnu funkcionalnost kao Windows 11. Ima drugačiji interfejsu od Windowsa koji zamenjuje traku zadataka i priključnu stanicu za aplikacije na dnu ekrana za Microsoftov Start meni. Korisnici Mac-a dobijaju Siri umesto Cortana, digitalnog asistenta. Takođe mogu da da primaju pozive ili poruke sa svojih telefona, obavljaju transakcije sa Apple Pai-om i da otključavaju svoje laptopove pomoću Apple Watch-a.

Birajte pametno

Laptopovi dolaze u velikom broju karakteristika, veličina i cena, što čini izbor najboljeg laptopa izazovom. Zato morate da shvatite koje su Vaše potrebe.

Laptop na stolu

Birajte laptop sa dobrom tastaturom

Izaberite pravu veličinu

Pre svega pogledate specifikacije ili cene. Ipak, morate da shvatite koliko prenosiv treba da bude vaš laptop. Takođe, laptopovi se obično kategorišu prema veličini ekrana:

  • 11 do 12 inča: Najtanji i najlakši sistemi, obično su teški 2 do 3 funte i imaju ekrane od 11 do 12 inča.
  • 13 do 14 inča: Pruža najbolju ravnotežu upotrebljivosti i prenosivosti, posebno ako imate laptop koji teži ispod 3,5 funte.
  • Birajte one od 15 do 16 inča ako ne znate kako odabrati pravi laptop za svoje potrebe: Razmislite o ovoj veličini ako želite veći ekran i ne planirate da često nosite svoj notebook. Najpopularniji laptopi veličine 15 inča obično teže 3,5 do 5,5 funti.
  • 17 inča: laptop od 17 inča bi vam mogao pružiti onu vrstu procesorske snage ako vaš laptop stoji na vašem stolu svaki dan ceo dan, ova snaga Vam je potrebna za produktivnost na nivou radne stanice ili igranje vrhunskih igara.

Proverite tu tastaturu i tačped

Najimpresivnije specifikacije na svetu ne znače ništa ako laptop koji kupujete nema dobar dizajn. Ako planirate da radite mnogo na računaru, tastatura mora imati solidnu taktilnu povratnu informaciju, dosta širok hod tastera (razdaljina na kojoj se tipka spušta kada se pritisne, obično 1 do 2 mm) i dovoljno prostora između tastera. Ako kupujete Windows laptop, on mora imati drajvere za Precision touchpad. Potražite tačped koji je precizniji i koji vam ne daje skokoviti kursor. Takav će dosledno reagovati na pokrete više dodira kao što je zumiranje prstima. Za poslovni laptop je najbolje da razmislite o tome da nabavite jedan sa pokazivačem između tastera G i H. Na taj način možete lakše da se krećete po radnoj površini bez podizanja prstiju sa početnog reda tastature.

Ne štedite na trajanju baterije

Možda kupujete uređaj za igre koji ćete koristiti samo na stolu blizu utičnice i onda Vam je potreban veliki, glomazan notebook. Onda ne morate da brinete o trajanju baterije. Međutim, ako planirate da koristite laptop u krilu, čak i ako je kod kuće i/ili na poslu, biće am potrebno najmanje 7 sati izdržljivosti, a idealno je 9+ sati. Kada je u pitanju očekivano trajanje baterije prenosnog računara, nemojte verovati proizvođaču na reč. Umesto toga, pročitajte recenzije i rezultate trećih strana iz objektivnih izvora.

Tastatura

Svaki laptop ima svojih prednosti i mana

Planirajte na osnovu Vašeg budžeta

Ovih dana možete kupiti upotrebljiv laptop za manje od 200 evra. Sa većim budžetom, dobićete sistem sa jačim performansama, boljim kvalitetom izrade i boljim ekranom. Vaš laptop je dobar onoliko koliko je dobra kompanija koja stoji iza njega. Tačna i blagovremena tehnička podrška je najvažnija. Iz tog razloga Laptop Magocenjuje svaki glavni brend u našem godišnjem sajmu tehničke podrške. Razer je prošle godine bio na prvom mestu. U izjednačenju za drugo mesto slede Apple i Lenovo. Dell i Asus su se morali zadovoljiti zajedničkim trećim mestom. Ako Vam je teško da odlučite kako odabrati pravi laptop za svoje potrebe potražite pomoć.

adminKako odabrati pravi laptop za svoje potrebe?

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *