My Blog

Gugl opcija za zanimljivosti činjenice – Fun Facts

Google-Fun-FactsNekad se desi da i na internetu bude dosadno. Iscrpli ste sve ideje, pogledali dnevne portale, odgovorili na mejlove, pokupili informacije sa profila prijatelja sa socijalnih mreža i šta tad?

Gugl ima rešenje i za dokolicu. Tj. pitajte ga da vas posluži nekom zanimljivom informacijom.

Naime, dovoljno je da u polje za pretragu ukucate „fun facts“ i saznaćete ono što nikad niste ni pomislili da ćete znati. Na primer: zašto se Opra zove Opra, koji je najveći aktivni vulkan na svetu, koliko godina je imala Marija Antoaneta kad se udala, koje sve zemlje imaju „stan“ na kraju svog imena, saznaćete da je današnji lider na polju prodaje sportske opreme Adidas nastao kao akronim od slogana „All Day I Dream about Sport“, koliko je visoka najviša piramida, ko je izmislio sladoled…

Kako koristiti Fun Facts opciju?

Potrebno je da jezik na kom pretražujete bude engleski jezik, jer iz nekog razloga ova Fun facts opcija ne funkcioniše kada je jezik Gugl pretrage srpski. U polje pretrage umesto „fun facts“ možete ukucati i frazu „i’m feeling curious“, aktiviraćete istu opciju. Zanimljivo je i to što Gugl kroz ovu opciju ne nudi samo jednu zanimljivu činjenicu, nego ukoliko kliknete na ono što piše ispod, odnosno na „ask another question“, nudiće vam nove zanimljivosti koje možete beskonačno da čitate.

Gugl daje i link sa kog je preuzeta zanimljivost koju čitate, pa ukoliko vas zainteresuje određena tema ili pojam, lako i brzo se možete detaljnije informisati o tome. Zanimljivosti su uglavnom preuzete sa vikipedije, što ne čudi ni malo. Vikipedija sa preko 5 miliona tekstova ima bogatu i široku ponudu raznoraznih zanimljivih činjenica, što je u potpunosti nesagledivo. Takođe su zanimljivosti preuzeti i sa mnogih drugih sajtova.

Bar kroz par rečenica o zanimljivim fenomenima u svetu možemo da steknemo uvid u to kakvim informacijama raspolažemo na internetu i koje je to zapravo bogatstvo. Usput stičemo i znanje koje nam jednog dana, kada se najmanje budemo nadali, može poslužiti, na primer na nekom kvizu. A i da se ne lažemo, ovo je jako efikasan način za ubijanje dosade. Možete se neprimetno zabavljati na poslu čitajući o zanimljivostima kojima obiluje ova planeta. Ova zanimljiva Gugl opcija može poslužiti ako planirate da pravite kviz veče sa prijateljima. Može biti od pomoći i onima koji poslovno vode naloge na društvenim mrežama, a u nedostatku su zanimljivih ideja i sadržaja koje mogu ponuditi pratiocima. Za one koji se profesionalno bave kreiranjem, optimizacijom i promovisanjem sadržaja uz Gugl opciju Fun Facts može se naći će puno svežih ideja za novi članak, poster ili status.

Smisao za humor Gugla

Ovo nije prva opcija ovog tipa koju Gugl nudi svojim korisnicima. Fraze koje nažalost više ne funkcionišu tako, ali su pre nudile zanimljivosti jesu: “ I’m feeling wonderful” koja je automatski pokazivala svetska čuda, “I’m feeling playful” koja je aktivirala zabavne igrice, “I’m feeling stellar” koja je pokazivala slike svemira i “I’m feeling doodley” koja je pokazivala „dudlove“ Gugla.

Ubacivanjem ovakvih opcija Gugl definitivno pokazuje da poseduje smisao za humor. Međutim, pitanje je šta Gugl njima zapravo postiže – da nije to još jedan njihov marketinški trik ili jednostavno ispituju reakcije svojih korisnika zbog nekih drugih planova i projekata?

adminGugl opcija za zanimljivosti činjenice – Fun Facts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *